Saturday, 13 October 2012

Marry You Daughter 9 # by Rinsya

Versi RinsyaRyc@ Aireen Aryana tulis;; Enjoy yahhh!  XoXo!



BAB 9

IADIDAKAN couple with this cutie and sweety Ad. Got it? AR yang confess, bukan Yadidyadad kita tahu? AR kata;;

“Saya tak peduli siapa ‘someone’ awak tu, Iadid because I really need to tell you this. I…I’m starting to love you, Iadid and ‘Ad’ yang saya cakap tadi tu adalah awak. Iadid Arsyad.  Arsyad, Ad… Saya…” 

Kind of cheesy wedges right? Terasa nak euww diri sendiri pun ada.Di manakah AR mendapat kekuatan sebegitu sekali siap pandang mata Iadid penuh manja tambah menggoda itu?Hati Iadid bergetar tahu?

Okey, tolak cerita couple-to-be sebab Iadid kata malam ni nak jumpa bakal pak mentua minta kebenaran couple (Iadid punya konfiden gila tahap tingkat teratas sedangkan AR langsung tak konfiden), sekarang ni better fikir fasal bagaimana hendak memenangi hati ayahanda terchenta untuk memberi kebenaran anak dara dia seorang bercouple. Pehh. Gila susah. Hampir tercabut lutut AR sebabnya dari tadi dia nampak misai Tuan Hamid agak terlebih panjang hari ini.

Satu petang AR bertungkus lumus di dapur untuk memasak hidangan istimewa makan-malam. Siap bodek sang abah tolong ironkan seragam seminggu (selama ni punya payah bila disuruh iron baju), buatkan kopi special punya kaww-kaww  (selama ni tolong hidang je), tolong abah basuh dan mandikan kereta (satu jam duk service dari dalam hingga keluar Waja putih abah), dan yang paling highlight sekali, urutkan kaki abah sedangkan selama ni bila disuruh urut terus AR mencicit lari.

Naik hairan Encik Hamid siap garu kepala melihat kerajinan tahap melampau AR.

“AD, come here…” panggil Encik Hamid lembut selepas AR siap menyusun pinggan-mangkuk di atas meja makan. AR menoleh sekilas.

“Yes papa...?” AR melangkah menghampiri Encik Hamid dengan lenggok manja. Mana pernah AR nak terlenggok-lenggok macam ni, special edition punyala. Sehari ni je boleh tengok, hari lain harap maaf.

“AR abah ni ada buat salah ke?”

Apa pulak?

AR terus naikkan kepala. Excuse me, buat baik sikit pun terus kena tuduh ada buat salah?

“Okey, kalau dah Ad buat muka macam ni padaabah, tandanya Ad tak de buat salah.”Encik Hamid tersenyum lucu.AR terus tarik muka lega.

“AR nak cakap something pada abah?Atau nak minta sesuatu pada abah?”

Gotcha! Muka AR jadi merah menyala.Malu satt terus terbayang wajah Iadid terchenta di ruang mata. Habislahhhh….

“Takde la abah..Mana ada,” spontan bibir AR menjawab.Takkan la nak cakap, Ad dengan Iadid nak couple, boleh tak abah?Namati ke tak sayang nyawa namanya?

“Habis sejak bila Ad ada masa tolong abah mandikan Waja abah yang Ad kata buruk sangat tu?”

Sedar pun abah kereta dia buruk! AR hampir nak tersengih. Betullah tu…Waja tu dah buruk sangat tapi taknak beli kereta baru, padahal duit abah berlambak dalam bank.

“Saja, tiba-tiba mood rajin datang…” tak sempat AR habiskan ayat telefon bimbit abah berbunyi.

“Assalamualaikum?”
“Ohhh, Iadid.”

AR jegilkan mata. Bertuah punya pakwe, call abah tak kasi tau aku! Naik biru muka AR melihat abahnya menala mata ke wajahnya. I’m dead meat!

“Malam ni ya? Okey, datang aje, uncle ada kat rumah.”

Telefon di matikan dan abah pandang wajah Ad macam tengah cakap,  ‘Okay Ad, you need to explain everything to me…’ AR senyum segaris, tak mampu nak bersuara.

“Adnin Rania masak malam ni sebab tahu Iadid Arsyad datang ke?”
“Right…”

“Adnin kemas rumah, tolong abah basuh kereta, ironkan baju abah, sebab Arsyad makan malam di sini ye?”

AR tunduk lagi dan lagi.
“Right…”

“Adnin Rania suka Iadid Arsyad ke?”
“Right.”

“Right?” Am I dreaming? Adnin Rania mengaku suka anak teruna orang depan-depan abahnya ini? Encik Hamid bulatkan mata luas-luas, terkejut.

“Bukan Ad je yang suka Iadid, dia pun suka Ad jugak!”AR bela diri.

5 minit kemudian suasana jadi senyap.AR telan air liur saat abah tiba-tiba melangkah terus ke tingkat atas.Abah marah?

Di tangga tengah Encik Hamid kembali menoleh ke arah Adnin Rania.

“Abah tak kisah kalau Ad nakkan Iadid, dia lelaki yang baik.Ad tahu ke Iadid pernah bertunang?”

Pardon?

“Fitri meninggal dunia kerana brain tumor. Is it still okay for you? Sebab abah tahu Ad tak suka jadi yang kedua di dalam hidup lelaki yang Ad suka…”

AR ketap bibir.Iadid tak pernah cakap pun?!




SO NOW…

AR picit kepala kuat.Pelipis kening ditekan juga kuat.AR baru tahu ada Fitri di dalam hidup Iadid.AR pun baru tahu Iadid pernah bertunang, malah hampir berkahwin kalau tak disebabkan Fitri ada brain tumor.Astaghfirullah. Brain tumor, mesti sakit kan? Kasihan Fitri.

Dan AR baru menyedari bahawa perkenalan antara Iadid dan dirinya baru setahun jagung, baru menginjak angka beberapa bulan.Begitu mudah cinta ini bersemi.

Iadid pernah menyanyikan lagu Tong Hua untuk AR. Pernah tak dia menyanyikan lagu itu untuk Fitri?Lagu yang mampu menyentuh hati AR yang paling dalam, dan tidak mustahil turut menyentuh hati Fitri suatu ketika dulu.AR telan air liur kelat.Ala, orang dah tak ada… takkan nak ambil hati jugak kut Ad?

Tiba-tiba AR terasa tak nak dengar lagi lagu Alif Aziz yang sudah menjadi ringtone telefonnya sekarang.Apa barang dengar lagu yang Iadid dah pernah kasi pada perempuan lain kan? Nanti AR nak suruh Iadid belajar key lagu terbaharu, lagu Cukup Sudah khas buat dirinya seorang. Ehem, itu lagu putus cinta kalau tak salah…

“Iadid dah datang tu…”
Iadid dah datang?

AR pandang sekilas Iadid yang berdiri di muka pintu bersama Imanina dan tersenyum mesra kepadanya.AR mencebik, spontan.

AR buat muka kayu aje duduk di ruang tamu sambil menonton filem Kau Yang Terindah di TV3.Tawar hatinya menyambut kedatangan Iadid walhal tadi petang dialah yang paling berdebar di rumah itu menantikan hari menjelang malam.

Punya payah Iadid hendak berkomunikasi dengan AR sehingga terpaksa menjadikan Imanina perantaraan semasa makan malam.Encik Hamid yang melihat hampir tertawa.Anak dara dia buat hal, pandai-pandai Iadid hendak memujuk.Kalau betul Iadid serius, tentu AR cair juga dipujuk suatu hari nanti.AR tu bukan keras mana, ego aje lebih.

“Kak, abang tanya, sejak bila akak jadi ice princess.”

Terjungkit kening AR. Ice princess apa ke benda pulak dah?

“Akak tak tahu…” ringkas aje jawapan AR. Imanina pun dah naik pusing melihat keadaan di tengah-tengah meja makan ini. Abang tercinta dengan muka confuse, bakal kakak ipar masam sepuluh asam. Abang kata Adnin Rania dah setuju untuk menjadi kekasih Iadid Arsyad secara official, ini bermasam muka apa kes?

“Dia kata, ‘akak tak tahu’…” sampai Imanina kepada Iadid. Iadid dah naikkan muka pandang wajah AR. Ad, tolong pandang saya…

Tapi Ad langsung tak pandang Iadid.Sampai lepak di ruang tamu Ad tetap mengelak bertemu empat mata dengan Iadid.Dalam hati AR terasa sedih juga.Fitri pergi sebab meninggal dunia, jadi ada kemungkinan Iadid masih meletakkan perasaan sayangnya pada Fitri.Tak ke?

“Abang ni betul ke dah tanya betul-betul pada Kak Adnin?” bisik Imanina pada Iadid.

“Dah…”

“Habis? Dia macam tak suka aje abang datang?” soal Imanina straight to the point.Berubah wajah Iadid mendengarnya.

“Dia suka abanglah…” balas Iadid menekan suara.

“Betul ke?Kalau dia tak suka abang tiba-tiba macam mana?”

Eh budak ni nak kena ikat ke mulut dia? Iadid jegilkan mata. Geram kerana asyik di provoke oleh adik tersayang.

“Iadid, uncle ingat kamu nak cakap sesuatu datang ke rumah uncle ni?”tiba-tiba Encik Hamid bersuara. Yelah dari tadi duduk bersama tapi masing-masing membisu, hanya Imanina dan Iadid aje yang berbisik-bisik, tak manis pula kan? Tetamu kena dilayan baik-baik, nak harapkan Ad, jangan haraplah.Tengok muka dia yang masam tu Encik Hamid dah sah yang AR tengah marah pasal bekas tunangan Iadid.

Iadid berdehem kecil.Terasa serba-salah tiba-tiba. Yelah kedatangan dia pun sebab dia nak cakap pada Encik Hamid yang AR dan Iadid akan bercouple tapi melihat AR sekarang ni rasanya macam tak jadi je bercouple…

“Saya dah fikir masak-masak… Saya nak ambil Adnin Rania sebagai isteri saya, kalau uncle izinkan…” lembut Iadid bersuara.

“Tak nak!” tiba-tiba suara AR mencelah.Siap berpeluk tubuh dan merenung wajah Iadid sinis. Iadid separuh menggelabah menanggung kepala menghadap AR. Terkejut kerana AR tiba-tiba menolak dirinya sedangkan AR sendiri yang cakap, I’m starting to love you. Ke Iadid selama ini salah dengar?

“Tapi kita dah bincang pagi tadi… Dan awak setuju?” soal Iadid menala wajah AR tajam.

“Saya tak nak kahwin!” balas AR kuat.Iadid menahan hati, memalingkan muka ke sisi.Hati dah cukup pedih kerana penolakan AR satu hal, malu kepada Encik Hamid satu hal lagi.Sampai hati AR buat begini pada dirinya.

“Uncle, boleh tak saya bawa AR keluar sebentar?” Iadid tanya.

“Pergilah…” Encik Hamid memberi kebenaran.

“I’m not going anywhere!” AR terus berdiri, ingin menuju ke tingkat atas.Cepat-cepat Iadid menahannya.

“Don’t be childish, Ad… you know what I mean. Kita dah janji pagi tadi, takkan cepat sangat awak boleh terlupa janji kita?” Iadid tanya dengan suara meninggi. Siapa suruh AR mencabar dirinya, kan dah keluar suara naga? Tahu orang tu tentera, lagi nak acah-acah, kan? Sengaja mencari pasal.

AR tersentak.Terasa dirinya tercabar bila perkataan ‘childish’ keluar dari mulut Iadid. “So why don’t you tell me about your Fitri?!” tempelak AR geram.

Tercengang Iadid di situ. Fitri? Dari mana AR tahu pasal kewujudan Fitri Aiman?

“Your fianc√©, right?”

“Awak buat sikap macam ni sebab Fitri?” soal Iadid dengan nada perlahan.

AR tarik nafas dalam, cuba menenangkan diri sendiri sebelum kembali bersuara. “Kita, lebih baik kenal dahulu. I don’t want to be a silly girl. Couple tapi tak kenal siapa awak yang sebenar…” AR ikut mengendurkan suara.

Iadid cerlungkan matanya pada AR. Ikutkan hati dia mahu memaksa AR untuk menarik balik kata-katanya tadi. Kata nak kenal baru couple, tapi sesiapapun yang mendengar suara AR akan tahu maksud AR untuk let’s end everything here. Ingat Iadid bodoh sangat ke?

Fitri is my past, you are my future, got it?” tanya Iadid dalam-dalam. AR tundukkan kepala.

“Kita putus.”
“Adnin Rania!!” naik suara Iadid.Wajah lelaki itu dah naik merah.Okey, belum couple dah putus memang tersangat canggih, tetapi kenapa Iadid terasa marah yang amat?

“Kita putus. Got it?” Adnin Rania berlari naik ke tingkat atas meninggalkan Iadid tercengang di situ.Kecewa. Ingatkan tinggal memikat hati Encik Hamid aje, rupanya hati Adnin lagi susah diikat.

Iadid pandang wajah Encik Hamid dengan pelbagai perasaan.Kecewa, malu, marah dan sakit hati menjadi satu.

“I told you, kena beritahu segala-galanya pada Adnin before you make your step.”

Encik Hamid tersenyum kecil sambil menepuk bahu Iadid berkali-kali, cuba menenangkan hati anak muda itu.

Iadid diam cuma. Dalam hati menggumam geram, orang tua ni kalau tak ungkit fasal Fitri tak boleh ke?

Memanglah ujian Encik Hamid untuk jadi suami Adnin tahap sukar dari ujian ketenteraan!

“The key is Adnin’s heart. It does not matter to me… because I trust her…” tiba-tiba Iadid teringat kata-kata Encik Hamid satu ketika dulu, sebelum Iadid bertemu Adnin, sewaktu Encik Hamid pernah menyatakan kerisauan tentang anak daranya yang seorang itu kerana belum bertemu putera hatinya.



Love is unnamed feeling, makes you wanna cry and laugh, until you find the ending.



P.S:: Alhamdulillah akhirnya mampu jugak tertulis MYD malam tadi. Busy x hengat. Pagi tadi x dpt upload awal sbb kena pegi kursus memandu.. mueheh. <---dah tua baru nak belajar!


(ehem, kalau ada salah grammar harap dimaafkan yeppp.. Biasala main hentam dah bertahun tak pegang buku BI lagi dah. hihihi)



So now, pass to Ayumi Syafiqah. Caiyok3!!


3 comments:

  1. dari 10 bintang akk kasi 10 bintang setengah kat Rinsya.en3 yg bnyk brmain ngn perasaan.smga Iadid kuat tuk menakluki kembali hati Ar dan harapnya Ar lebih matang.Fitri tu xkan hilang dr ingatan tp ia kenangan.jgn jelez la Ar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waaaaaaa.. bnyak nya bintang! hihihi. Thanks kak jiba! Tugas pujuk memujuk kita serah pada ayumi, dia terer bab2 mengayat nim.. hik3...

      ~rinsya~

      Delete
  2. sobs..sobs..sian Iadid kiteww :( apa ni AR? jangan la jeles sgt :(

    ReplyDelete