Tuesday, 21 August 2012

Marry Your Daughter epi 5

*AR yang brutal?*






MYD – by Rinsya Ryc arigatouuu naaaa…


BEG tangan dicampak ke atas meja. Tangan dah ganyang rambut macam orang gila.
“Kau dah kenapa? Kena tinggal laki?” mulut Adira memang tak ada insuran pun, suka hati main sembur. AR sekadar jeling sekilas.
Tadapape. Kau jangan sibuk arr!”
Mulut Adira terkunci akhirnya. Nak-nak je dia tengok AR menghantu pagi-pagi buta di pejabat, tapi tengok Hilman pun dah siap kasi jelingan maut punya dengan pandangan ‘kau-jangan-kacau-dia-kalau-nak-selamat’, Adira julingkan mata sendiri. Macam hebat sangat si AR tu. Ikutkan sama aje stail macam dia, nak kira suci tahap gaban tu taklaahhhh…
Tapi Hilman ni macam sengaja cari pasal, siap mengata dia kat belakang-belakang yang Adira dah tidur dengan lelaki kat hotel walhal tempoh hari dia naik hotel bukan dengan lelaki, dengan perempuan tapi tomboi. Pasal si tomboi tu kakak kandung dia, terpaksa la kongsi hotel masa pergi berjimba kat Langkawi dan si mamat poyo tu pulak tiba-tiba muncul konon nak pergi naik kereta kabel tapi alih-alih buat fitnah yang ADIRA HAJI YUSUF dah tak suci. Hampegas punya jantan!
“Arghh….” keluhan terlepas dari dua ulas bibir AR. Adira kembali tala mata ke muka suram AR. Apa kena? Apa kena? Rasa aura nak menyibuk dah tahap giga.
Bila AR berdiri jalan keluar dari bilik Human Resource entah nak pergi toilet la kut, Hilman dah berdiri depan Adira.
“Kau jangan menyibuk sangat boleh pasal dia?”
“Apa?” kening Adira terangkat tinggi.
“Kau tak nampak dia tengah bad mood?” lagi-lagi suara Hilman naik. Adira juih bibir.
“Kau pakwe dia ke nak protect dia bagai? Aku taulah nak jaga diri aku. Takdanya aku ajak awek kau tu gaduh. Dah la kau berambus dari sini!”
Hilman tengok muka Adira yang merah menyala sambil ketap bibir sendiri. Hati masih tak puas nak buli Adira sebab dia geram! Geram Adira sanggup naik turun hotel dengan LELAKI dan setahunya Adira itu BUJANG trangtangtang, sah-sah dah buat hubungan luar nikah. Nasib baik hari bersejarah tu dia tak jadi nak kasi cincin tanda kat Adira sebab Hilman turun ke Langkawi pun hasil rancangan otak dia sendiri yang tak berapa nak bergeliga,  konon nak buat surprise untuk Adira –projek meluahkan perasaan CINTAKU UNTUKMU-. Sekali dia pulak yang tersurprise!
Tapi balik dari Langkawi esoknya memang frust habis. Sampai sekarang bila tengok muka Adira aje hati dah bertambah panas.
Dasarkan… perempuan sekarang, mana kira kahwin ke tak main redah aje janji nafsu terbalas. Kalau mengandung susah apa jumpa doktor minta buat abortion? Dunia-dunia… Dia geleng kepala tala mata ke atas sambil berlalu ke tempat duduknya sendiri.



AR jalan keluar pejabat selepas tamat waktu bekerja. Ingat nak balik awal sebab kereta pagi tadi buat hal, itu pasal dia tension tahap nak gaban sebab Gen- AR baru ja kena service bulan lepas alih-alih tak boleh nak start pagi-pagi tadi. Dan-dan kena ambik teksi pagi-pagi buta. Mana tak hangin satu badan dengan perangai pakcik teksi yang lintah darat ambik tambang kemain mahal, apa orang tua tu ingat dia tak tahu ke tambang teksi dari rumah ke tempat AR kerja? Pulak satu hal pagi-pagi nak bergaduh dengan pakcik teksi.
Kaki dipanjangkan dan sampai di tepi jalan dia pergi lambai-lambai dekat pakcik-pakcik yang ada teksi. Macam tak sesuweiiii je AR naik teksi. Kalau abah ada, mesti abah yang turun padang jemput dia.
Tengah teksi nak berhenti menuju ke arah AR berdiri, tiba-tiba Honda brek berdecit dan terus bunyikan hon.
“AR, naik! Saya ni!”
Cermin tingkap kereta diputar ke bawah, muka Iadid terserlah. AR teleng muka tak percaya sambil hati kata- Dia ni??
“Masuklah!”
Lintang-pukang AR berjalan masuk ke kereta Iadid.
“Apa awak buat kat sini? Awak intip saya ke? Ke awak tunggu saya dari tadi pagi sebab awak nak jumpa saya?” apa punya soalan laaaa AR ni. Tak boleh ka tak bertanya? Dah sah-sah Iadid tunggu dia balik kerja kan? Kan? Tak ke?
“Tak. Ni namanya kebetulan.”
Spontan AR cebik bibir. Kebetulan la sangat… Lupa yang Yadidyadad nih mana pernah nak kasi dia feeling-feeling sangat. Kalau dia jawab, ya, saya tengah tunggu awak… Mungkin AR dah cair kat sini-sini jugak. Nasib baik Iadid pandai main peranan.
Adalah sekali Iadid pergi puji AR; “Bertuah siapa yang kahwin dengan awak nanti...”, tapi tak pastilah Iadid tu ikhlas nak memuji ke membodek je semata-mata Imanina ada di depan mata. Kan?
“Lepas ni kita jemput Imanina dulu, dia masih kat kolej dari petang tadi.”
“Haaaaa… Awak tak jemput dia dulu ke?”
“Kereta awak kan rosak?”
Err? “Saya boleh naik teksi je.”
Jeda lagi. Ni kira part paling awkward dalam hidup AR la sebab selama jumpa dengan lelaki, dia cakap main belasah aje. Kenapa?
“Awak tidur rumah saya malam ni?”
Iadid toleh AR sekejap kemudian kembali pandang hadapan.
“Emmm…”
“Serius?”
“Apa yang serius?” Iadid garu tengkuk dengan tangan kiri.
“Iadid…”
“Emmm?”
“Iadid!”
“Apa dia?”
“Imanina tidur dengan kita?” soal AR bersungguh-sungguh. Iadid sengih aje. “Kenapa? Dia bukan ganggu kita pun…” sengaja perkataan kita ditekankan. AR mendengus bila faham apa yang Iadid tengah cakapkan. Macamlaaaaa dia nak terdesak sangat berdua-duaan dengan Encik Tuan Iadid.
“Baguslah dia ada. Tak sedap bila tidur ada awak kat rumah tu… Kitakan tak kahwin lagi? Dua-dua bujang tinggal serumah kan dah buat fitnah…”
I’ll asked your dad… to marry his daughter. Boleh?” Suara nak tak nak tak dengar je kat cuping telinga. AR kerut dahi.
Apa dia? “Pardon?”
“Saya cakap… sebab tu lah saya bawa Imanina sekali supaya kita tak buat fitnah bila saya tinggal dengan awak…”
“Ohhh…”
Ingatkan dia nak propose aku ke…
“Iadid, macam mana yer awak boleh rapat with my dad?” AR memecah kesunyian selama 15 minit terdiam dalam kereta. Iadid pandang sekilas sebelum gelak.
“Nak tahu?”
“A-ah la.”
“Dulu masa saya baru kerja, dihantar ke Sabah. Ada sebuah kepulauan tu jadi rebutan antara Filipina dan Malaysia. Kepulauan tu simpan minyak terbesar di Asia ni. Sebab tu jadi rebutan oleh semua negara. China pun join sekali. Even sampai sekarang pun Filipina masih nak tuntut pulau tu. Saya di tempatkan di Pulau Layang-layang untuk mengawal keselamatan pulau tersebut dari diceroboh oleh pihak musuh. Tentera udara akan beri maklumat serta informasi kepada tentera laut serta darat perairan di sana jika terdapat sesuatu yang mencurigakan. Bila Hari Raya saya tak balik, saya duk kat Pulau Layang-layang tu, abah awak selalu masak rendang ketupat, dari situ kita orang jadi rapat sebab tak banyak muslim waktu masa kami bertugas di sana dulu. Malah abah awak tu boleh jadi kawan walaupun beza umur antara kami jauh. Lelaki bila berkawan mana nak pandang sangat umur. Perempuan lainlah.”
AR asyik perhati muka Iadid yang khusyuk bercerita. Dia pun ikut khusyuk perhati muka orang. Err… Muka boleh tahan hensem la jugak. Kira mata dia redup, kening pun tebal, anak mata warna… eh sat! Apesal anak mata dia warna hitam pekat pulak nih? Bukan hari tu dia tengok mata Iadid warna biru ke? Sah pakai contact lense!
“Saya pernah bertugas di Pangkalan Udara Labuan, PU Kuching, dan sekarang ni PU KL...”
Iadid toleh ke sisi. Dia pandang muka AR yang sudah merona merah. Kening ternaik sedikit. Apa kena dengan cerita aku sampai muka dia yang cute tu bertukar jadi merah pula?
“Eh, awak masih malu dan segan dengan saya ke?” stereng kereta berpusing masuk ke bulatan.
“Tolonglaaaahhhhh…” AR ikut pusing. Pusing muka menghadap ke cermin sebelah tepi. Betullah segan bila Iadid mula tanya begitu pada dia.
Tawa Iadid pecah. “Hari tu bukan main nampak brutal, sekarang dah blushing-blushing. Kenapa? Saya handsome sangat ke hari ini?”
Erk?
AR tak jawab. Baik diam aje kut…
“Tu dah senyap…” semakin giat Iadid mengusik. AR julingkan mata.
Excuse me, setakat awak yang handsome, lagi handsome bapak saya.”
“Tu abah awak. Saya lain. Saya awak boleh kahwin…”
Wajah AR naik merah semula. “Mamat celup salih macam awak ni ada hati ke nak kahwin dengan saya?”
Sure why not? Awak ok apa?” Orang tak cakap pasal akulah bod.. err… Bengang! Orang cerita pasal celup-celup kat muka dia! Ape kaitan aku ok ke tak dengan dia ada HATI nak kahwin dengan aku pula? AR menggumam berat di dalam hati.
“Ad…”
“Ha?”
So now saya boleh panggil awak Ad lah ni?” Iadid kenyit mata.
AR gelabak cuak. Entah bagaimana dia boleh sahut juga bila Iadid panggil nama dia AD walhal sudah ditetapkan dek hati AD itu hanyalah orang-orang terdekat boleh sebut. Walawei AR, adakah hatimu sudah terbuka dek Encik Iadid?
“Masuk meminanglah baru tahu kaki tu ada bagus ke tak. Tengok abah saya nak tak dengan awak.”
AR cabar.
Iadid terkedu. Alahai. Ingatkan dia boleh jadi supersaia hebat di mata AR setakat meminang tu memang senang. Tapi bercerita tentang abah AR, lutut lembik sikit. Nak terketar pun boleh. Bukan dia tak tahu yang abah AR punya standart piawaian bakal menantu tinggi tahap melangit. Nak yang beriman, boleh bimbing AR dunia akhirat, boleh melindungi AR sehingga akhir nafas dan nyawa, paling utama dia kena naik haji dulu sebelum meminang AR. Ada AR tahu?






********

PS: Thanks for reading this entry .. :DD XoXo!
Tang jalan cerita dan jalan penceritaan serta watak perwatakan agak-agak berbeza dari seorang penulis ke seorang lagi, we try hard untuk match up kan cara dan gaya penulisan masing-masing. Ahah!
Untuk pengikut tegar MYD, point taken keyh? Bagaimana Iadidyadidyadad nak penuhi kehendak Inche’ Tentera Laut bila nak kahwin tu banyak sangat cagarannya. Ahaaaahhhh!
Happy Eid Mubarak for all. May ALLAH bless… Capture pict banyak-2 meh sebagai kenangan tahun ini :DD




>>Ayumi turn

12 comments:

  1. yeay! 1st comment. bessssssssssssssssttttt!!
    anne suka! arigato TQM!

    ReplyDelete
    Replies
    1. :Anne: Thanks a lot.. hehehe. :D


      - rinsya-

      Delete
  2. Ohoooo... high standard gitu bapak AR.. hahaha!

    ~ Ayumi ~

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena highstandart, kalau dak, x match la dngn maksud lirik lagu MYD. kih3..

      Delete
  3. Amboi, kemain standard tu. hahaha.. bertabahlah Iadid ye :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. naik haji senang je kut ? ahahaha.nak dpt haji mabrur yg kena terpaksa duk bertapa satu bulan . sbb iadid masih bukan baik sngt perangai . ala-ala anak setan gak tu main aci redah tinggal berdua di rumah dngn anak dara org . keh keh keh..

      Delete
  4. Memang class bapa AR tu...nak menantu yang dah naik haji...#^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. opkosslaa.. tengok sape punya bapak kan? hik3. berpeluh sakan pokcik terpaksa nak naik haji dulu sebelum meminang AR.. mcm bagus aje anak dia tu. ahakksss!

      Delete
  5. hamboiii... nak kena naik haji dulu ye.. takleh ke bulan madu kat mekah sekali...heheheheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh jaa.. tapi x sure pakcik Iadid nak bulan madu kat mekah. projek susah nak jln kuttt...

      Delete
  6. arghhhh...lama nye xjenguk MYD ni.siyes rndu.kena jd hj.Iadid dulu rupanya eih.

    ReplyDelete
  7. hahaha...Iadid,silalah memenuhi ciri2 calon suami yg dikehendaki oleh ayah AR tu yer...senang nak jdi menantu...dah sah2 ayah AR setuju...:)

    ReplyDelete